Ανακοίνωση | 24/02/2011

Στις 16/2/2011 πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Θριάσιου Νοσοκομείου ενημερωτικά μαθήματα με θέμα την Ιατρική της Εργασίας, τα οποία παρακολούθησαν τα παρακάτω  μέλη των επιτροπών της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

Από την εταιρεία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: Δημακόπουλος Παναγιώτης, Αλεξανδρής Ν.   Ταμπακόπουλος Ι.

Από την εταιρεία ΧΡΩΤΕΧ: Φραντζής Δημ., Παπαμιχαήλ Αθανασία, Παπά Σταμούλα

Από την εταιρεία ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Κυριαζόπουλος Αριστ., Τζαβαρής Σπ., Σιδηρόπουλος,  Νεόφυτος, Κούφης ,Ιωάννης, Χήρας Δημ

Από την εταιρεία ΠΥΡΚΑΛ: Αρώνης Χαρ.

Από την εταιρεία ΧΑΛΥΨ: Πόγκας Ιωάννης

Από την εταιρεία ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ: Κεσόπουλος Χαραλ.

Από την εταιρεία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Νάσος Παυλάκης, Χάρης Μανώλης, Παπαπαύλος

Από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ: Λίγκος Χρήστος. Κώνστας Γιώργος, Βασιλόπουλος Δημ., Μιχαήλος Δημ.

Από την εταιρεία ΒΙΒΕΧΡΩΜ: Ντάφος Κων/νος

Εισήγηση κου Στέλιου Κωστόπουλου, διευθυντή του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας του Θριάσιου Νοσοκομείου.

«Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής αποφασίσαμε να πραγματοποιηθούν ορισμένα μαθήματα με κεντρικό θέμα την Ιατρική της Εργασίας.

Τι είναι, όμως , ακριβώς η Ιατρική της Εργασίας;

Η Ιατρική της Εργασίας ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με την Πρόληψη όλων των περιπτώσεων που αφορούν τα θέματα υγείας στους εργασιακούς χώρους. Είναι σημαντικό, επίσης, στα πλαίσια αυτής της πρόληψης, να παρέχεται στον εργαζόμενο και ψυχολογική υποστήριξη, γιατί πρωταρχικός σκοπός είναι μέσα από την ασφαλή εργασία  να μπορεί ένας άνθρωπος να εξελίσσεται.

Ο ρόλος του γιατρού και του τεχνικού ασφαλείας είναι μόνο συμβουλευτικός προς τον εργοδότη, ενώ εσείς, οι εκλεγμένες επιτροπές, είστε αυτοί που μπορείτε να επεμβαίνετε και να επιλύετε τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για το θόρυβο κ΄ ποια μέτρα πρέπει να παίρνουμε. Καθώς, θα αναλύσουμε και τι είναι ατύχημα και ποια μέτρα μπορούμε να παίρνουμε για την αποφυγή ατυχημάτων.

Στη σημερινή μας ενημέρωση θα ασχοληθούμε και με τα μυοσκελετικά προβλήματα όσων εργάζονται στους υπολογιστές.

Σύμφωνα με το Ν.1568 θα μπορούσαν να γίνουν πολλά, αλλά δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει. Ο τομέας της Ιατρικής της Εργασίας στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακάτω, θα σας μιλήσει η κα Ζωγράφου, διευθύντρια ΚΕΠΕΚ, για την Υγιεινή και Ασφάλεια».

Παρουσίαση του κου. Παναγιώτη Δημακόπουλου, προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

«Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ως πρόεδρος της  Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας του  Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής της Εργασίας του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Οι προσπάθειες χρόνων που κατέβαλλε το Εργατικό Κέντρο, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και εκμάθησης όλων των θεμάτων που αφορούν τους κανόνες της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ευοδώθηκαν.

Σήμερα, με το ξεκίνημα αυτού του ενημερωτικού προγράμματος, οι εκλεγμένες Επιτροπές της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, θα έχετε τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις που θα αποκομίσετε από εδώ στους συναδέλφους μας, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να αποκτήσουν εργασιακή συνείδηση, με στόχο πάντα την ασφαλή και υγιή εργασία στους χώρους των εργαζομένων».

Η κα Ζωγράφου στο λόγο της αναφέρθηκε στον παλιό Ν.1568/85 αλλά και στον ενιαίο Ν.3850/10.

Ύστερα από ένα σημαντικό διάλογο μεταξύ των μελών των Επιτροπών, καθιερώθηκε να πραγματοποιείται μια φορά κάθε μήνα συνάντηση στο Αμφιθέατρο του Θριασίου Νοσοκομείου, με σκοπό πάντα τη συζήτηση και επίλυση νέων θεμάτων που αφορούν την υγιή και ασφαλή εργασία.

© 2015 ekeda.gr. All rights reserved. Created by urbanIT

Αρέσει σε %d bloggers: