ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στις 20/09/2010 συστάθηκε Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, το γραφείο της οποίας στεγάζεται στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, Χαριλάου 28, Ελευσίνα, τηλ. 2105546321. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας δημιουργήθηκε γιατί τα μείζονα προβλήματα που απειλούν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι πολλά και ειδικά στο χώρο του Θριασίου Πεδίου, όπου δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ( Χάλυβα Τσιμέντων, Ναυπηγείων Χημικής Βιομηχανίας κ.λ.π.) αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μαζί με εργολαβίες στον κλάδο των κατασκευών.

Τα προβλήματα αυτά δεν περιλαμβάνουν πλέον μόνο τους παραδοσιακούς παράγοντες των φυσικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων αλλά εμπεριέχουν επίσης και νέα προβλήματα, όπως το στρες, οι μυοσκελετικές παθήσεις και οι ψυχολογικές διαταραχές, τα οποία επιδεινώνονται λόγω των νέων δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις και του κοινωνικο- οικονομικού περίγυρου της κρίσης και συνδέονται με την ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας, την επισφαλή εργασία κ.λ.π. που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.

Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε όρους υγείας και αρτιμέλειας των εργαζομένων είναι δυσβάσταχτο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όπως και το οικονομικό κόστος για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργοδότες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, έστω και σ’ αυτήν την υπάρχουσα νομοθεσία. Θεωρούν κόστος και όχι επένδυση την λήψη μέτρων για την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και την προστασία των εργαζομένων.

Οι αρμόδιες αρχές δεν δείχνουν την απαιτούμενη συνέπεια και αυστηρότητα για την τήρηση της νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει την υποστήριξή της στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά με τις περικοπές τις αναγκάζει να υπολειτουργούν.

Η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αποσύνθεση της εργατικής νομοθεσίας, η μείωση του κόστους εργασίας, και σε τελευταία ανάλυση η σταδιακή κατάργηση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους επιδεινώνοντας τις συνθήκες εργασίας. Οι πόροι που διατίθενται για την προστασία των εργαζομένων θεωρούνται από πολλούς εργοδότες κόστος και όχι επένδυση. Οι περικοπές που γίνονται λόγω της κρίσης αφορούν στην Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΥΑΕ) , με αποτέλεσμα την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Με την μείωση του προσωπικού σε πολλές

επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εργοδότες υποχρεώνουν τους εργαζομένους που έχουν μείνει να έχουν την ίδια παραγωγικότητα με λιγότερο προσωπικό, καθώς και να εκτελούν εργασίες χωρίς να έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση.

Η διοίκηση του ΕΚΕ-ΔΑ αντιλαμβάνοντας τα παραπάνω μείζονα προβλήματα που απειλούν την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων (ΥΑΕ).

Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων (ΥΑΕ) αποτελείται από:

Δημακόπουλος Παναγιώτης Πρόεδρος   6974875434
Γκοσδής Ηρακλής Μέλος
Τούρτας Κων\νος Μέλος
Γεωργίου Ζωή ΜέλοςΣτόχος της επιτροπής είναι:

 • Ο διαρκής έλεγχος των επιχειρήσεων μαζί με τις υπηρεσίες (Κ.Ε.Π.Ε.Κ., ΣΕΠΕ)
 • Στήριξη της εκλογής Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) στους χώρους δουλειάς, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις
 • Εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, με ταυτόχρονη δημιουργία και διάθεση σχετικού ενημερωτικού υλικού
 • Οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με το ΕΛΥΝΙΑ.Α.Ε όχι μόνο στις επιτροπές ΥΑΕ, αλλά και στους συνδικαλιστές
 • Ένταξη των θεμάτων της ΥΑΕ στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις

Για την Ε.Υ.Α.Ε. του ΕΚΕ-ΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

    Χαριλάου 28, Ελευσίνα, Τ.Κ. 19200 Ελλάδα   ekeda@hotmail.gr
    2105546321 - 2105546237   2105542067

© 2015 ekeda.gr. All rights reserved. Created by urbanIT

Αρέσει σε %d bloggers: