ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ Φ.Π.Α.

ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ Φ.Π.Α.

Ξεκίνησε από χθες 1 Σεπτέμβρη η εφαρμογή αυξημένου Φ.Π.Α 23% στην εστίαση.

Με την επιβολή του αυξημένου Φ.Π.Α. οι καταναλωτές δέχονται ένα ακόμα πλήγμα στα εισοδήματά τους, ενώ οι επιχειρηματίες θα γνωρίσουν με τη σειρά τους συρρίκνωση της δραστηριότητας τους – με ότι αυτό συνεπάγεται και στον τομέα της απασχόλησης – λόγω των ακόμα περισσότερο ακριβών τιμών στα είδη εστίασης.

Επιπλέον τέτοιοι φόροι είναι πέρα για πέρα άδικοι κοινωνικά μια που καλούνται να πληρώσουν το ίδιο «μερίδιο» φόρου τόσο τα αδύναμα όσο και τα εύρωστα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Η πολυπλοκότητα τέλος του φοροεισπρακτικού αυτού μέτρου με τον χαρακτήρα της εφαρμογής Φ.Π.Α. πολλών ταχυτήτων στο χώρο αυτόν της εστίασης, δημιουργεί προϋποθέσεις παρανοήσεων, αυθαίρετων αυξήσεων σε βάρος των καταναλωτών, αισχροκέρδειας και ενδεχομένως αύξησης της φοροδιαφυγής.

Προς ενημέρωση των καταναλωτών επισημαίνουμε τα εξής:

  • Με ειδικό τρόπο αντιμετωπίζονται τα τουριστικά πακέτα με πλήρη διατροφή ή ημιδιατροφή, χωρίς διαχωρισμό, ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους τουρίστες.
  • Επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή.
  • Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
  • Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
  • Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα.
  • Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
  • Τέλος, τα εμφιαλωμένα νερά (μεταλλικά, επιτραπέζια ή πηγής), παραμένουν στον συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Η Διοίκηση

 



     

    © 2015 ekeda.gr. All rights reserved. Created by urbanIT

    Αρέσει σε %d bloggers: