Διευκρίνησεις για τη χορήγηση άδειας στους εργαζομένους

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση

άδειας στους εργαζόμενους

 

Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων, παρέχονται με έγγραφο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ.

Με το έγγραφο δίνονται διευ-

κρινίσεις ως προς το χρόνο χο-ρήγησης της άδειας, τις δυνα- τότητες τμηματικής χορήγησης, την κατάτμηση, τις αποδοχές αλλά και για την υποχρέωση εργοδοτών να τηρούν βιβλίο

αδειών.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Ο χρόνος χορηγήσεως των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη.

Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διά-στημα από 1η Μαϊου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.

Επίσης υποχρεούται να χορη- γήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογια-κού έτους, έστω και αν δεν του τη ζήτησε ο μισθωτός.

 

Τμηματική χορήγηση

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί τμηματικά.

Η άδεια για μεν το πρώτο ημε-ρολογιακό έτος χορηγείται σε τμήματα.  Ο εργοδότης υπο-ούται μέχρι τη λήξη του πρώ-του ημερολογιακού έτους, εν-τός του οποίου προσελήφθηκε ο μισθωτός, να χορηγήσει σε’ αυτόν την αναλογία της κανο-νικής του άδειας.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του με αποδοχές, που αναλογεί  στο χρόνο απασχόλη-σής του στο έτος αυτό.   Η αναλογία υ-πολογίζεται και πάλι με βάση τις 20 ημέρες για τους εργαζό-μενους με πενθήμερο ή τις 24 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.

Στη διάρκεια του έτους αυτού και στο σημείο που συμπλη-ρώνει 12 μήνες εργασία, η ά-δεια αυξάνεται κατά μία (1) ερ-γάσιμη ημέρα.

Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του δεύτερου ημερολογιακού έτους, να του χορηγήσει αναλογικώς ή ολόκληρη την άδεια που φθάνει μέχρι τις 21 εργάσι-μες ημέρες για τους εργα-ζόμενους με πενθήμερο και τις 25 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξα-ήμερο.

Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος καθώς και τα επόμενα ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδειά του σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού.

Η άδεια αυτή θα φθάσει τις 22  εργάσιμες  ημέρες  για τους εργαζόμενους με πεν-θήμερο ή τις 26 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμε-νους  με  εξαήμερο,  εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης μέσα στο τρίτο ημερολογιακό έτος.

Οι μισθωτοί με προϋπηρε-σία τουλάχιστον 10  έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται 25 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με πενθήμερο ή 30 εργάσιμες ημέρες άδειας για όσους είναι με εξαήμερο με αποδοχές (ΕΓΣΣΕ 2000-2001, άρθρο 6).

Επίσης οι μισθωτοί, από 1/1/08  μετά τη συμπλήρω-ση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας δικαιούνται μία (1) εργάσιμη ημέρα πα-ραπάνω, δηλαδή 26 εργά-σιμες ημέρες για τους εργα-ζόμενους με πενθήμερο και 31 ημέρες για τους εργαζό-μενους με εξαήμερο(ΕΓΣΣΕ 2008-2009, άρθρο 3).

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάτμηση της αδείας υπό προϋποθέσεις, δηλαδή, σε περίπτωση ιδιαίτερης σο-βαρής ή επειγούσης ανάγ-κης της επιχειρήσεως ή κατ’ αίτηση του μισθωτού λόγω δικαιολογημένης αιτίας και πάντοτε μετά από έγκριση της αρμόδιας περιφερεια-κής Υπηρεσίας του Υπουρ-γείου Εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή το πρώτο τμήμα της αδείας πρέπει να περιλαμβάνει 6 τουλάχιστον ημέρες. Για δε τους ανηλίκους, κάτω των

18 ετών 12 τουλάχιστον ερ-γάσιμες ημέρες.

 

Περίπτωση διαφωνίας

Σε περίπτωση διαφωνίας με-ταξύ εργοδότη και εργαζόμε-νου για τη διάρκεια της άδει-ας (όχι λιγότερο από 6 ημέ-ρες) και το χρόνο χορήγησής της αποφασίζει τριμελής επι-τροπή της αρμόδιας Επιθεώ-ρησης Εργασίας, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων.

Οι εργοδότες πρέπει να τη-ρούν βιβλίο αδειών, κατά τις  υποδείξεις του Υπουργείου  Εργασίας,  στο οποίο θα πρέπει να εγγράφεται η ημε-ρομηνία πρόσληψης, η χρο-νική διάρκεια  της αδείας  της οποίας δικαιούται κάθε μι-σθωτός, η χρονολογία χορή-γησης  της αδείας  και οι α-ποδοχές αδείας που κατε-βλήθησαν στον μισθωτό.   Το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των Επιθεωρη-τών Εργασίας.

 

Οι αποδοχές

 

Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της αδείας  του  τις  αποδοχές που θα έπαιρ-νε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση.

Στις αποδοχές  αυτές συμπε-ριλαμβάνονται όλα τα κατά-βαλλόμενα μηνιαία  επιδόμα-τα και  οι προσαυξήσεις.

Δικαιούται  επίσης  επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών αδείας, με  ανώτατο όριο  το ½ του μισθού για τους αμει-βόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβό-μενους με ημερομίσθιο.

Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα αδείας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

© 2015 ekeda.gr. All rights reserved. Created by urbanIT

Αρέσει σε %d bloggers: