Και η ντροπή θα ντρεπόταν!!!

Να που γίνονται και θαύματα! Στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου η έλλειψη τεχνικών ειδικοτήτων έχει φθάσει στο σημείο μηδενικής προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση.

Ο τεράστιος όγκος βαριάς και μεσαίας βιομηχανίας αναζητά εναγωνίως ειδικευμένο προσωπικό και παρόλο που οι λίστες ανέργων αριθμούν χιλιάδες δεν υπάρχει προσωπικό με τεχνικές ειδικότητες.

Εδώ και μια δεκαετία προτείνουμε συνεχώς στον ΟΑΕΔ να εντάξει στις σχολές μαθητείας του ειδικότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και είναι μάλιστα καλά Αμειβόμενες και αντ’ αυτού απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων.

Παριστάνουν πως παρέχουν τεχνική εκπαίδευση , ενώ στην ουσία «νερό βράζουν και το καίνε». Εντοπίσαμε επίσης την ανάγκη πως παράλληλα με το αίτημα για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας πρέπει να προετοιμαστούν οι σχολές στην κατεύθυνση των ειδικοτήτων που χρειάζεται μια ναυπηγική βιομηχανία.

Φαίνεται πως δεν τους απασχόλησε γιατί δεν ήξεραν τον ιδιοκτήτη.

Λάβαμε, λοιπόν , προχθές μια πρόσκληση να παρευρεθούμε σε μια εκδήλωση η οποία θα είχε αντικείμενο νέες ειδικότητες στη σχολή μαθητείας και φανταστήκαμε πως θα γίνει μια συζήτηση για το μεγάλο αυτό θέμα.

Αντ’ αυτού βρεθήκαμε σε φιέστα με πλήθος πολιτειακών παραγόντων, εκπροσώπων της Τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής και για κοινό τους μαθητές των σχολών.

Οι μοναδικοί που πήραν τον λόγο ήταν ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, ο κύριος Ξενοκώστας, μια κυρία από το τμήμα τεχνικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ , και δύο εργαζόμενοι από το σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, υπό τον συντονισμό βέβαια δημοσιογράφου , μήπως ξεφύγει η συζήτηση και χαλάσει η καλά οργανωμένη φιέστα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί κατάλαβε ο ΟΑΕΔ ότι λείπουν τεχνικές ειδικότητες αμέσως μετά την έλευση της ONEX, και δεν το καταλάβαινε τόσα χρόνια;;;

Και επειδή είναι ανίκανοι να εκπαιδεύσουν συγκεκριμένες ειδικότητες εφηύραν μια η οποία ικανοποιεί απόλυτα και τον ΟΑΕΔ και την ONEX , αλλά σε καμία περίπτωση την δίψα όσων νέων παιδιών θέλουν να ασχοληθούν με τις τεχνικές ειδικότητες.

Είναι ανίκανοι να εκπαιδεύσουν ηλεκτροσυγκολλητές, κόφτες οξυγόνου, σωληνουργούς, μονταδόρους, εφαρμοστές και τορναδόρους, που είναι οι ειδικότητες που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στη ναυπηγική βιομηχανία και έχουν πολύ καλές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μπορούν να μας απαντήσουν γιατί πρέπει να ονομαστούν αυτά τα παιδιά « τεχνίτες ναυπηγικής βιομηχανίας» και να είναι εργαζόμενοι «δια πάσαν νόσο» και μάλιστα χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν νόμιμα δικαιώματα σε σχέση με τις αμοιβές τους.

Μάλλον θα είναι βέβαιοι ότι ο νέος εργοδότης θα είναι πολύ γαλαντόμος και θα ανταποκρίνεται πλήρως και με το παραπάνω στις συμβάσεις τους και τα δικαιώματά τους.

Κακώς δεν τον έντυσαν και Άγιο Βασίλη.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά και για αυτό το λόγο είμαστε αγανακτισμένοι ότι ο στόχος τους μόνο η τεχνική εκπαίδευση δεν είναι. «Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια».

Θα πουλάνε ελπίδες στα νέα παιδιά με τα συνήθη παλαιοκομματικά ταξίματα, οι σχολές θα συνεχίσουν την λειτουργία τους γιατί από την πολύ αποτελεσματικότητα που είχαν , κινδύνευσαν να κλείσουν λόγω έλλειψης μαθητών και θα βολευτεί το σύστημα, ο ΟΑΕΔ θα επαίρεται ότι κάνει έργο, και παράλληλα θα ευχαριστεί μονίμως τον νέο εργοδότη των ναυπηγείων για να λέμε όλοι «τι καλός άνθρωπος είναι αυτός».

Επειδή λοιπόν στην προσπάθεια διαγκωνισμού τους ποιος θα είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος τύπου και επικοινωνίας της ONEX (και δεν αφορά μόνο την Νέα Δημοκρατία αυτό) εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος γιατί κάθε επιχείρηση την κρίνουμε με βάση την τήρηση ή όχι των κανόνων, λέμε ευθαρσώς ότι είναι απόλυτο δικαίωμά τους οι φιέστες, οι κάθε λογής προσπάθειες να διατηρήσουν θέσεις, μισθούς και γόητρο, αλλά το να παίζεις με όνειρα και φιλοδοξίες νέων ανθρώπων, παιδιών εργαζομένων και με την ανάγκη εξεύρεσης εργασίας αποτελεί ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ.

Τους καλούμε λοιπόν, να πάψουν να ικανοποιούν τις δημόσιες σχέσεις τους και τις φιλοδοξίες τους σε βάρος νέων παιδιών.

Αν τους ενδιαφέρει πραγματικά η τεχνική εκπαίδευση που δεν μας το έχουν δείξει μέχρι τώρα, ας ξεκινήσουν έστω και αργά μια σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης τεχνικών ειδικοτήτων, ώστε να τροφοδοτηθούν οι βιομηχανίες, που μια από αυτές είναι και τα ναυπηγεία και να αρχίσει να μειώνεται επιτέλους η λίστα ανεργίας.

Σε ένα τέτοιο ρόλο μιας δημόσιας υπηρεσίας είμαστε σύμμαχοι και συμπαραστάτες.

Για τη Διοίκηση

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ                      ΑΡΙΣΤ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

© 2015 ekeda.gr. All rights reserved. Created by urbanIT

Αρέσει σε %d bloggers: